Turun musiikkijuhlat järjestetään tänä kesänä 8.-22 elokuuta järjestyksessään 60. kerran. Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn musiikkifestivaalin ohjelmistosta vastaa ensimmäistä kertaa kapellimestari Klaus Mäkelä. Festivaalin monipuolisessa tarjonnassa on lähes 50 konserttia ja muuta tapahtumaa. Vieraina on tuttuun kansainvälisiä tähtiä, kuten amerikkalainen huippubaritoni Thomas Hampson ja pianisti Khatia Buniatishvili, ulkomaisia orkestereita ja ensembleja, kuten Concerto Köln saksalaisbaritoni Benjamin Applin kanssa, Asasello-jousikvartetti ja Pietarin Mariinski-orkesteri kapellimestarinsa Valeri Gergijevin johdolla Turun ystävyyskaupungeista sekä nuoria suomalaisia ja ulkomaisia kykyjä, kuten festivaalin residenssisäveltäjä Sauli Zinovjev ja residenssitaiteilija Sergey Malov. Konserttipaikkojen joukossa on perinteisten konserttitilojen, kuten Konserttitalon, Sigyn-salin ja Tuomiokirkon lisäksi esimerkiksi Turun linna, Ruissalon tapahtumatelakka, Qvidjan ja Brinkhallin kartanot. Musiikkijuhlat on myös mukana Paavo Nurmi Marathonissa.
Amerikkalaisbaritoni Thomas Hampson ja Turun filharmoninen orkesteri Klaus Mäkelän johdolla avaavat festivaalin. Sopraano Dorothea Röschmann on joutunut peruuttamaan esiintymisensä sairastumisen vuoksi.
Festivaalin avajaiskonsertissa 8. elokuuta kuullaan amerikkalaista huippubaritoni Thomas Hampsonia, joka esittää Klaus Mäkelän ja Turun filharmonisen orkesterin kanssa lauluja kokoelmasta ”Des Knaben Wunderhorn”. Konsertissa kuullaan myös alkusoitto Wagnerin oopperasta Nürnbergin mestarilaulajat, Saariahon Asteroid 4179: Toutatis ja Richard Straussin ikoninen ”Also sprach Zarathustra”. TFO:n rivejä vahvistavat Sibelius-Akatemian opiskelijoista koostuva jousisto.
Sopraano Dorothea Röschmann on sairastunut ja joutunut peruuttamaan osallistumisensa musiikkijuhlille.
Nuoria residenssitaiteilijoita: säveltäjä Sauli Zinovjev ja viulisti Sergey Malov
Turun musiikkijuhlat on kutsunut residenssisäveltäjäkseen Sauli Zinovjevin, jolta on tilattu uusi kamarimusiikkiteos sekä festivaalifanfaari. Nuoren säveltäjän teokset ovat muutenkin esillä eri konserteissa. Tilauseos Sospirando 4 ”Schubert” kuullaan 19. elokuuta Cello Day II –konsertissa ennen Schubertin iki-ihanaa jousikvintettoa. Teoksen esittävät viulistit Sergey Malov ja Anna-Liisa Bezrodny, alttoviulisti Atte Kilpeläinen ja sellistit Jan-Erik Gustafsson ja Klaus Mäkelä.
”Yksi musiikkielämämme elinvoimaisuuden vankimmista pilareista on aina ollut ja on edelleen uusin musiikki osana konserttiohjelmia. Minulle on suuri kunnia 60. Turun musiikkijuhlien residenssisäveltäjänä antaa kasvot taidemusiikin säveltäjien uusimmalle polvelle ja olla osaltani vahvistamassa elämäntyölläni sitä, että uusin musiikki elää vahvana osana musiikkiperintöämme”, toteaa Sauli Zinovjev.
Sergey Malov on todellinen musiikillinen monilahjakkuus, joka esiintyy niin viulun, alttoviulun, violoncello de spallan ja barokkiviulun kanssa: hänen YouTubeen lataamiaan videoita violoncello da spallan kanssa on katsottu yli miljoona kertaa. Turun musiikkijuhlilla häntä kuullaan seitsemässä konsertissa soolo-ohjelmalla, duona Nikita Boriso-Glebskyn kanssa Runeberg-salissa, kamarimusiikkikokoonpanoissa ja barokkiorkesteri Concerto Kölnin kanssa.
Jazzia Turun linnassa: Claes Anderssonin muistokonsertit 20. ja 21. elokuuta
Claes Anderssonin ja Julia Korkman piti esiintyä kahdessa tunnelmaltaan erilaisessa konsertissa Turun linnassa 20. ja 21. elokuutta. Anderssonin yllättävän poismenon jälkeen muusikot ja festivaali päättivät järjestää konsertit Claes Anderssonin muistokonsertteina. Anderssonin tilalla pianossa on Riitta Paakki, joka on aiemminkin tuurannut Anderssonia ja soittanut hänen kanssaan muutamia kertoja nelikätisesti. Duon kanssa soittavat Teemu Mattsson ja Robi de Godzinsky
”Pohdimme konsertteja muusikoiden ja Claesin läheisten kesken ja päädyimme siihen, ettemme peru konsertteja. Niistä on tehty tribuutti Claesille. Keskiöön nostetaan Claesille tärkeitä kappaleita ja hänen omia sanoituksiaan ja sävellyksiään. Musiikki ja runous oli Claesin tapa käsitellä tunteita ja tuntuu luontevalta viedä tätä perintöä eteenpäin. Konsertissa esitämme myös uusimman kappaleen Inandning, utandning jota viimeisteltiin Claesin kanssa vielä pari viikkoa sitten”, kertoo Julia Korkman.
Suositut kotikonsertit jatkuvat
Kotikonsertit saavat jatkoa ja kovan kysynnän vuoksi niistä on tehty toistoja. Kotikonsertteja kuullaan Turun Pursiseuran kommodorin Samuli Salanterän ja Sanna Salanterän kotona 10.8., Qvidjan kartanossa Ilkka Herlinin ja Saara Kankaanrinnan isännöiminä 9.-11.8. (yhteistyössä Qvidja Eventsin kanssa), Turun linnassa Eerik XIV:n ”kotona” 12. 8., Villa Solinissa kaupunginjohtaja Minna Arven emännöimänä 13.8., Brinkhallin kartanossa Suomen kulttuuriperinnön säätiön puheenjohtaja Kaija Hartialan emännöimänä ja arkkipiispan residenssissä arkkipiispa Tapio Luoman ja Pirjo Luoman isännöiminä 17.8.
André Wickström, Felix Zenger ja Tommy Lindgren häikäisevät Ruissalon telakalla
Elokuun 13. päivänä Ruissalon telakalla esiintyvät André Wickström, Felix Zenger ja Tommy Lindgren. Wickström on ensimmäinen suomalainen stand up -koomikko, joka on valloittanut kansainväliset estradit. Pohjoismaissa ahkeraan keikkailleen miehen tarkkanäköinen komiikka onkin tehnyt huomioita rakkaista naapureistamme. Planeetan parhaaksi beatboxaajaksi ylistetty Felix Zenger on harvinainen monilahjakkuus, jonka leuat pudottavista esiintymisistä ei voi saada tarpeekseen. Keikalla kuullaan beatbox-taituruutta sen perinteisessä muodossa, mutta myös efektien ja looppailun kautta mitä ällistyttävimmiksi äänimaailmoiksi taiottuna. Erikoisvieraana esiintyy Don Johnson Big Bandin keulahahmo, räjähtävän energinen räppäri Tommy Lindgren.Musiikin superviikonvaihde 9.-12.8.2019:
Festivaalin ensimmäinen viikonloppu on täynnä korkeatasoisia konsertteja. Perjantaina 9. elokuuta kuullaan Venäläinen ilta -konsertissa Asasello-jousikvartetin tulkinta Šostakovitšin jousikvartetosta nro 8, joka on sävelletty 1960 eli samana vuonna kuin Turun musiikkijuhlat on järjestetty ensimmäistä kertaa. Konsertin toisella puoliskolla kuullaan pianisti Eero Heinosen hieno tulkinta Musorgskin Näyttelykuvista.
Lauantaina 10. elokuuta Konserttitalon lavalle nousee Euroopan parhaisiin barokkiyhtyeisiin kuuluva Concerto Köln nuoren saksalaisbaritoni Benjamin Applin ja viulisti Sergey Malovin kanssa. Konsertti on omistettu J.S. Bachin musiikille: ohjelmassa on sinfonioita ja aarioita kantaateista sekä d-molliviulukonsertto. Pari vuotta sitten kuullun Lontoon Wigmore Hallin resitaalin jälkeen Gramophone-lehden päätoimittaja totesi saksalaisbaritoni Benjamin Applin hurmaavan yleisön luontaisella charmillaan ja Appl onkin ottanut tehtäväkseen nuoremman yleisön houkuttelun klassisen laulutaiteen äärelle. Hänen levynsä Heimat voitti 2018 palkinnon Ranskan Academie du Disque Lyriquessa ja uusin levy Sony-levymerkille yhdessä Concerto Kölnin kanssa on otettu hyvin vastaan. Vierailu juhlistaa myös Turun ja Kölnin ystävyyskaupunkisuhdetta
Amerikkalainen tenori Michael Fabiano ja pianisti Vincenzo Scalera konsertoivat Konserttitalossa 11. elokuuta. Fabianolle konsertti on ensimmäinen Suomessa. Fabiano voitti 2014 ensimmäisenä laulajana sekä Beverly Sills- että Richard Tucker -palkinnon samana vuonna. Lukuisiin kiitettyihin rooleihin hänen urallaan kuuluvat Carmenin Don José Aix-en-Provencessa, La Traviatan Alfredo Metropolitanissa ja Glyndebournessa sekä I due Foscarin Jacopo Foscari Madridin Teatro Realissa. La bohèmen Rodolfona hänet on nähty niin Chicagon Lyric Operassa, Lontoon Royal Opera House Covent Gardenissa kuin New Yorkin Metropolitanissa. Lontoon Royal Opera House Covent Gardenin Jevgeni Oneginin Lenskinä hän on kerännyt kriitikoilta ennennäkemätöntä ylistystä. Kesän 2019 debyytteihin kuulu Berliinin valtionooppera, jossa Fabiano teki Rigoletton herttuan roolin rinnallaan Nadine Sierra. Vuonna 2015 Michael Fabiano sai arvostetun australialaisen Helpmann-palkinnon parhaasta miesroolista Gounod’n Faustin nimiroolissa Opera Australiassa.
”On mahtava etuoikeus esiintyä arvostetulla Turun musiikkijuhlilla, jossa seuraan monen viime vuonna festivaalilla vierailleen kollegani jalanjälkiä. Odotan innolla konserttia, jossa pääsen tulkitsemaan ranskalaista ja italialaista oopperaa ja melodioita”.
Fabiano on myös yksi perustajista ArtSmart-järjestössä, joka tarjoaa ilmaista laulunopetusta vähävaraisten seutujen koulujen oppilaille Yhdysvalloissa. Osana Turun musiikkijuhlien keskustelujen sarjaa kuullaan Fabianon ja Turun musiikkijuhlasäätiön puheenjohtaja, Saara-Sofia Sirénin keskustelu suomalaisen ja amerikkalaisen yhteiskunnan eroista, mitä tulee musiikin rooliin kouluissa. Keskustelu käydään englanniksi ja sinne on vapaa pääsy. Aika ja paikka: perjantai 9. elokuuta klo 15-16 Turun kaupunginkirjaston Studio.
Sunnuntaina 11.8. ennen Fabianon ja Scaleran konsertti yleisö voi myös nauttia John Storgårdsin viulismista. Hänen kanssaan soittavat viulisti Sergey Malov, sellisti Klaus Mäkelä ja pianisti Eero Heinonen. Ohjelmassa on Lisztin, Ravelin ja Brahmsin musiikkia. Iltapäivä John Storgårdsin seurassa konsertti kuullaan Sigyn-salissa. ”John Storgårds on yksi Suomen kiinnostavimpia muusikoita ja
jatkaa kansainvälisen kapellimestariuransa ohella konsertoivan viulistin vaativaa arkea. On inspiroivaa esiintyä yhdessä kolmen ihailemani taiteilijan kanssa juuri tällä ohjelmalla”, toteaa Klaus Mäkelä, joka esiintyy useammassa kesän konsertissa sellistinä.
Ranskalais-georgialainen pianisti Khatia Buniatishvili konsertoi Sigyn-salissa päivää maanantaina 12.8. Schubertin, Lisztin ja Stravinskin musiikille omistetussa konsertissa. Resitaali jatkaa Turun musiikkijuhlien korkeatasoisten pianoresitaalien sarjaa, joka tulee samaan jatkoa tulevina vuosina.
Poikkeuksellisen laaja kamarimusiikkisarja tuo yhteen huippusoittajia teemakokonaisuuksien äärelle, jotka vaihtelevat suomalaisen sielun pohdinnasta kadotuksen kuvaukseen.
Suomalainen sielu -konsertissa 13. elokuuta Sibeliusmuseossa kuullaan residenssisäveltäjä Sauli Zinovjevin Pianokvartetto ”Chasse-Neige”, Erkki Melartinin Jousitrio, Einojuhani Rautavaaran Polska kahdelle sellolle ja pianolle, Esa-Pekka Salosen Lachen verlernt ja Sibeliuksen Lovisa-pianotrio. Esiintyjinä ovat Sergey Malov, Tami Pohjola, Kasmir Uusitupa, Jakob Dingstad, Jan-Erik Gustafsson, Senja Rummukainen, Jussi Vähälä ja Johannes Piirto.
Aikamatka-konsertti 15. elokuuta Paraisten kirkossa esittelee musiikkia vuodelta 1604 vuoteen 2018 ja esiintyjinä ovat Tuuli Lindeberg, Nikita Boriso-Glebsky, Klaus Mäkelä, Juhani Lagerspetz, Sauli Zinovjev ja Asasello-jousikvartetti. Aiemmin samana päivänä Silja Linen päivisin matkustajista autiossa matkustajaterminaalissa muistellaan Firenzeä konsertissa, jossa suuri taidokkaiden muusikoiden joukko esittää Gubaidulinan, Arenskin ja Tšaikovskin musiikkia. Turun linnan kappelissa inspiroidutaan 18.8. Shakespearen teoksista, joista otteita lukee Turun kaupunginteatterin Hamletin pääroolissa vakuuttava Jussi Nikkilä. Shakespearen teoksien innoittamina syntynyttä musiikkia Mendelssohnilta, Šostakovitšilta, Prokofjevilta ja Beethovenilta esittävät Anna-Liisa Bezrodny, Sergey Malov, Tami Pohjola, Riina Pirilä, Jan-Erik Gustafsson, Klaus Mäkelä, Ossi Tanner ja Aleksei Zaitsev.
Kamarimusiikkia kuullaan myös Betel-kirkossa kahdessa konertissa 16. ja 19. elokuuta sekä Wäinö Aaltosen museossa. Betel-kirkon konsertissa 19.8. esiintyy nuorista kilpailuvoittajista koostuva Trio Pohjola-Rummukainen-Piirto. Wäinö Aaltosen museon Virtuoso-konsertissa kuullaan mm. yksi vaikeimmista ja pelätyimmistä kamarimusiikkiteoksista eli Enescun Oktetto jousille (Malov, Bezrodny, Uusitupa, Pohjola, Kilpeläinen, Piirilä, Gustafsson, Rummukainen).
Pétur Sakari on saanut vapaat kädet suunnitella Turun Taiteiden yön perinteisen kynttilänvalokonsertin 15. elokuuta klo 22. Nuori urkuvirtuoosi esittää Louis Viernen, Olivier Messiaenin ja Thierry Escaich’in teoksia improvisaation lisäksi.
Festivaali huipentuu Mariinski-orkesterin, Valeri Gergijevin ja Julian Rachlinin upeaan tulkintaan Šostakovitšin viulukonsertosta
Festivaalin päätöskonsertissa 22. elokuuta Turun Konserttitalossa kuullaan huippuorkesteria Turun ystävyyskaupungista, kun Pietarin Mariinski-orkesteri ja kapellimestari Valeri Gergiev esiintyvät yhdessä maailman parhaisiin viulisteihin kuuluvan Julian Rachlinin kanssa. Ohjelmassa on Rodion Štšedrin Sinfoninen diptyykki, Dmitri Šostakovitšin viulukonsertto nro 1 ja Pjotr Tšaikovski Sinfonia nro 6.
Viulisti Julian Rachlin ja Klaus Mäkelä ovat myös keränneet ympärilleen ystävien joukon, joka esittää Schumannin Pianokvinteton Es-duuri op. 44 ja Johannes Brahmsin Jousiseksteton nro 2 Ge-duuri op. 36. Julian Rachlin, Klaus Mäkelä & Friends -konsertissa 17. elokuuta kuullaan lisäksi Boris Brovtsynia, Sarah McElravya, Atte Kilpeläistä, Marko Ylöstä ja Johannes Piirtoa.
Ohjelmistossa on myös kaikkien J.S. Bachin soolosellosarjojen esitys Suomen parhaimpiin kuuluvien sellistien esittämänä 12.8. sekä Bachin Goldberg-variaatiot pianisti Hannu Alasaarelan tulkitsemana 16. elokuuta sekä paljon muuta.
Turun musiikkijuhlien juhlamessussa sunnuntaina 11.8. esiintyvät viulisti Ilana Gothoni, sellisti Andreas Helling ja pianisti Pasi Helin. Palveluksessa kuullaan Bachin, Messiaenin ja Zinovjevin musiikkia. Tekstinlukijoina ovat Turun musiikkijuhlasäätiön hallituksen puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén ja toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.
Paavo Nurmi Marathonin yhteydessä 17.8. kuullaan jokirannassa mieskuorolaulua, kun mieskuoro Naskalit esiintyy 100-vuotisjuhlansa kunniaksi juoksijoille ja yleisölle. 20. elokuuta nousee suositulle Ruissalon tapahtumatelakan lavalla Maria Ylipää yhdessä Niko Kumpuvaaran (harmonikka), Marzi Nymanin (kitara) ja Ville Herralan (kontrabasso) kanssa. Monipuolisena näyttelijänä ja laulajana tunnettu upeaääninen näyttelijä-laulaja Maria Ylipää tarjoaa yhdessä unelmatrionsa kanssa kuulijoilleen suuria tunteita ja lennosta vaihtuvia tunnelmia sisältävän konsertin, joka koostuu estradi- ja teatterimusiikin klassikoista sekä sävelletystä suomalaisesta runoudesta. Illan aikana kuullaan mm. chansonia á la Édith Piaf ja Jacques Brel, saksalaista kabareemusiikkia Friedrich Hollaenderin kynästä, suomalaista runoutta Anna-Mari Kähärän säveltämänä sekä otteita Marzi Nymanin Marialle ja Niko Kumpuvaaralle säveltämästä laulusarjasta.
Korkeatasoisten keskustelujen ja luentojen sarja alkaa juhlavuonna
Turun musiikkijuhlien uutena avauksena ovat myös korkeatasoiset ja kansainväliset keskustelut ja luennot, joita tullaan tulevaisuudessa jatkamaan. Professori Jari Sinkkonen luennoi Turun linnassa 12.8. aiheesta ”luovuus ja hulluus”. Kapellimestari Klaus Mäkelä ja säveltäjä Sauli Zinovjev keskustelevat 14.8. Makasiini Contemporaryssa aiheesta ”Taiteet kirjallisuuden klassikoissa”, yhteistyössä on TS Kirja ja haastattelijoina Tuomo Karhu ja Jaakko Mikkola Turun Sanomista. Max Mickelsson puolestaan kerää ympärilleen monialaisen paneelikeskustelijoiden joukon aiheesta ”Mitä business voi oppia taiteesta metodina?” Turun taidemuseossa 21.8. Keskustelijoina ovat lontoolaisen taiteilija-agentuuri HarrisonParrott Ltd perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Jasper Parrott, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen, jazzin ja kansanmusiikin osaston varadekaani Tanja Johansson ja kuvataiteilija Hannaleena Heiska.
Festivaalilla on myös ilo olla mukana Turun Eurooppafoorumissa, jonka eräänlaisena ennakkotapahtumana kuullaan saksankielinen keskustelu aiheesta ”Das Elend der traditionellen demokratischen Parteien in Europa” Turun kaupungintalossa 22.8. Keskustelijoina ovat Saksan entinen valtiovarainministeri Peer Steinbrück ja Paavo Lipponen. Keskustelu käydään saksaksi.
(Turun Eurooppafoorumia vietetään 29.-31.8. )
”60-vuotias festivaali on nyt ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Kertakäyttökulttuurin kyllästämä maailmamme kaipaa henkistä pääomaa ja näitä kestäviä arvoja voi tarjota vain kulttuuri. Me vastaamme haasteeseen tarjoamalla kuulijalle ainutlaatuisia elämyksiä musiikin parissa. Olen ylpeä saadessani toivottaa tervetulleeksi kansainvälistä huippuluokkaa edustavan taiteilijakaartin Turkuun ja esitellä juhlavuoden festivaalin ohjelman, joka sisältää musiikkia 1600-luvulta kantaesityksiin”, toteaa taiteellinen johtaja Klaus Mäkelä.
Lipunmyynti
Turun musiikkijuhlien lippuja myy Lippupiste.