Juhlavuottaan viettävä Turun musiikkijuhlat järjestää Turun kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä kaksi yleisöluentoa pääkirjaston Studiossa Naisten kunniaksi -teeman alla. Luentojensa aiheiksi pianisti Ari Helander (s. 1959) on valikoinut kaksi merkittävää taiteilijaa, jotka ovat jääneet musiikinhistorian marginaaliin: pianisti Clara Schumannin (1819–1896) ja laulaja Lina Prokofjevin (1897–1989).
Clara Schumann sai poikkeuksellisen hyvän koulutuksen aikana, jolloin naisille suotiin harvoin mahdollisuus kehittää musiikillisia kykyjään pitkälle. Vaikka hänet muistettiin pitkään vain säveltäjä Robert Schumannin puolisona ja uhrautuvana muusana, Clara Schumann eli yli 40 vuotta kauemmin kuin miehensä ja teki yli 60 vuotta kestäneen uran esiintyvänä taiteilijana. Nykytutkimus on paljastanut, että Clara Schumann oli varsin ristiriitainen hahmo, sillä hänen kahdeksan lapsensa elämänkohtalot olivat traagisia, ja konsertoiminen oli Claran keino paeta perhe-elämän ongelmia. Luento kuullaan maanantaina 18.2. klo 18.
Maanantaina 25.2. klo 18 luennon aiheena on espanjalaissyntyinen Lina Prokofjev, joka omisti elämänsä miehensä musiikillisen perinnön vaalimiseen. Lina meni naimisiin vallankumousta pakoon lähteneen venäläisen säveltäjän Sergei Prokofjevin kanssa ja he saivat kaksi poikaa. Neuvostoliitto alkoi 1930-luvulla houkutella Sergeitä palaamaan synnyinmaahansa, ja perhe muutti Moskovaan. Vuonna 1941 Sergei hylkäsi vaimonsa toisen naisen vuoksi. Stalinin hallinto otti taiteilijoita yhä kuristavampaan otteeseen ja Lina tuomittiin 1948 vankileirille, josta hän vapautui vasta Stalinin kuoleman jälkeen. Vuonna 1974 hän sai luvan muuttaa takaisin länteen.
Luentoihin on vapaa pääsy ja ne ovat kestoltaan noin 1,5 h.
Turun musiikkijuhlat järjestetään ensi kesänä 60. kerran. Festivaalilla on konserttien lisäksi aiemminkin ollut luentoja ja keskusteluja konserttien rinnalla ja niistä erillisinä, mistä festivaali on saanut kiittävää palautetta yleisöltä. Merkkivuoden kunniaksi tällaisia luentoja ja keskustelutilaisuuksia järjestetään vielä aiempaa enemmän ja niistä tullaan kertomaan tiedottein ja musiikkijuhlien kotisivuilla.
Kesän koko festivaaliohjelma julkaistaan 25.2.
Ari Helander valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian solistisesta koulutusohjelmasta. Hän toimii pianonsoiton lehtorina Pohjois-Kymen musiikkiopistossa Kouvolassa. Helander on pitänyt usean vuoden ajan musiikkiluentoja, joissa yhdistyvät kertomus, musiikki ja kuvat. Luentojen aiheina ovat usein säveltäjien ja muusikkojen henkilökohtainen elämä sekä se, miten kunkin ajan poliittinen ja yhteiskunnallinen tilanne on heihin vaikuttanut.