Turun musiikkijuhlat alkavat huomenna

Festivaalin suunnittelusta vastaa viimeistä kertaa kapellimestari Ville Matvejeff

Turun musiikkijuhlat alkavat huomenna perjantaina ja ne järjestetään tänä kesänä 10.-22. elokuuta järjestyksessään 59. kerran.  Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn musiikkifestivaalin ohjelmistosta vastaa viimeistä kertaa taiteellinen johtaja, kapellimestari Ville Matvejeff, joka siirtyy Savonlinnan Oopperajuhlien taiteelliseksi johtajaksi. Festivaalin monipuolinen ohjelma kattaa yli 30 konserttia ja tapahtumaa, vieraina on kansainvälisiä tähtiä ja suomalaisia nuoria kykyjä. Konserttipaikkojen joukossa on perinteisten tilojen lisäksi niin turkulaisia koteja kuin remontin jälkeen vastikään uudelleen avattu ja 200 vuotta täyttänyt Akatemiatalo.

Huippusopraano Kristine Opolais, Radion sinfoniaorkesteri ja Hannu Lintu avaavat festivaalin

Turun musiikkijuhlat tuo jälleen Suomeen yhden maailman kysytyimmistä oopperalaulajista: latvialaisen sopraano Kristine Opolaisin. Hän esiintyy musiikkijuhlien avajaiskonsertissa perjantaina 10. elokuuta 2018 yhdessä Radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Hannu Linnun kanssa.

Opolais on tuttu näky esimerkiksi New Yorkin Metropolitanin lavalla, jossa hän esitti viime kaudella Dvořákin Rusalkan pääroolin ja ensi kaudella hän on talossa Il Trittico –kokonaisuudessa yhdessä mm. Plácido Domingon kanssa.

Jazzin ystäville kaksi kokonaisuutta pohjoismaisin voimin

Pianisti Iiro Rantala houkutteli Ruissalon Telakan Veneveistämön täyteen yleisöä kesällä 2017. Tänä kesänä Rantala hän esiintyy samassa paikassa ruotsalaisen kitaristi Ulf Wakeniuksen kanssa tiistaina 14.8. klo 20 kokonaisuudella ”Good Stuff”, joka on myös duon uuden levyn nimi.

Turun Taiteiden yönä Tuomiokirkon perinteisessä Kynttilänvalokonsertissa torstaina 16.8. klo 22 esiintyy Max De Aloe Baltic Trio, jonka jäsenet ovat Max De Aloe (kromaattinen huuliharppu ja efektit), Niklas Winter (kitara) ja Jesper Bodilsen (basso).

Klassisen baletin huippuhetkiä Kansallisbaletin tanssijoiden Balettigaalassa

Yksi kesän merkittävimpiä hankkeita on Kansallisbaletin tanssijoiden ja Läntisen Tanssin Aluekeskuksen kanssa yhteistyössä suunniteltu Balettigaala sunnuntaina 19.8. klo 18 Konserttitalossa. Gaalassa tanssija Jonna Aaltonen esittää Anu Sistosen koreografi Secret Charm. Jälkimmäinen puolisko on omistettu kokonaan klassiselle baletille ja tanssijoina lavalla ovat mm. Stefania Cardaci, Linda Haakana, Atte Kilpinen, Michal Krčmář, Florian Modan, Ville Mäki, Johan Pakkanen, Jevgenia Pleskova, Charlotte Schauman-Mäki ja Jonathan Rodrigues. Kansainvälisinä vierailijoina nähdään tanssijat Alina Nanu (Praha, Tsekin kansallisbaletti), Laurretta Summerscales ja Yonah Acosta (molemmat Baijerin valtionbaletti). Gaalan juontaa Minna Tervamäki.

Kotikonsertit Vähätorilla, Vartiovuorella ja Ruissalossa sekä Johanna Oraksen taiteilijakodissa

”Kotikonsertit ovat meillä vuosittain olleet hyvin suosittuja. Ihmiset haluavat kokea musiikin intiimisti ja kohdata taiteilijat läheltä. Olemme kovin iloisia, että saimme tänäkin vuonna uusia kotikonserttien isäntiä lähtemään mukaan”, toteaa musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Tänä kesänä kotikonsertteja järjestetään Vähätorilla, Vartiovuorella, Ruissalossa sekä Koskella.

Ruissalon Frugård 12.8. klo 13 ja 16: Isäntäpari Katia Al-Kaisi ja Petteri Terho avaavat tilaisuuden ja kertovat 1800-luvun puolivälissä rakennetun huvilan historiasta. Frugårdissa kuullaan suomalaisia ikivihreitä ja klassikoita laulaja Anna Inginmaan ja kitaristi Juha Savelan (mm. Waltteri Torikka Trion jäsen) tulkitsemana. Ohjelmassa mm. Sinun silmiesi tähden, Muistojen Bulevardi, Täysikuu…

Irma ja Benito Casagranden kotikonsertissa Vähätorilla lauantaina 11.8. klo 17 soivat puolestaan italialaiset ikivihreät, tarkemmin napolilaiset laulut ja melodiat Napuletanate-yhtyeen tulkitsemana. Napuletanatessa esiintyvät Flavia di Nola, mezzosopraano, Laura Havu, piano ja Lauri Manninen, kitara ja mandoliini.

Vähätorilla on myös Pyhän Hengen kappeli (Casagrandetalon alakerta), jossa sopraano Anneliina Koskinen ja kontra-altto Anna Edgren esittävät rakkausaiheisia lauluja 1300-luvulla kahdessa konsertissa lauantaina 11.8. klo 13 ja 15. Konsertin nimi on, kuten Casagrandetalon seinässäkin on kirjoitettuna, Omnia Vincit Amor.

Kirjailija Volter Kilpi kirjoitti suurteoksensa Alastalon salissa suurelta osin kodissaan Vartiovuorella. Talon nykyinen isäntäpari avaa kodin yleisölle kirjailijalle omistetussa kotikonsertissa perjantaina 17.8. klo 15. Kirjallisessa konsertissa esiintyvät Kilven ja tämän vaimon väliseen kirjeenvaihtoon perehtynyt viulisti Laura Kokko, mezzosopraano Essi Luttinen ja pianisti Petri Haapasalo. Sama kokonaisuus kuullaan myös seuraavana päivänä eli 18.8. klo 15 Turun Taidemuseossa.

Yleisön pyynnöstä ja suuren suosion kesällä 2017 saavuttaneet taiteilija Johanna Oraksen kotikonsertit taiteilijakodissa Koskella järjestetään tänä vuonna uudestaan. Konsertteja on kolme sunnuntaina 19.8. klo 13, 15 ja 17. Konsertissa esiintyvät sopraano Marjukka Tepponen, baritoni Kevin Greenlaw ja pianisti Salla Karakorpi. Tepponen ja Greenlaw ovat turkulaisyleisölle tuttuja mm. ÅST:n lavalla vuonna 2013 nähdystä Mozartin Figaron häät –oopperasta, jonka musiikkijuhlat tuotti. Tepponen on viime vuosina saavuttanut kansainvälistä menestystä ja loisti tällä kaudella Seattlen oopperan Cosi fan tutten Fiordiligina.

Roope Salminen & Kolina Ruissalon Telakan Veneveistämöllä kahtena iltana

Ruissalon Telakan Veistämösalissa nähdään keskiviikkona 15.8. klo 19 ja torstaina Taiteiden yönä 16.8. klo 19 Roope Salminen ja Suomen palkituin ja suosituin improvisaatioryhmä Kolina, joka esittää ainutlaatuisen pelkkään musiikki-improvisaatioon keskittyvän kokoillan show’n. “Yleisö saa päättää, mistä esitysten kappaleet ja runot kertovat, kuka ne tulkitsee ja missä tyylilajissa. Ryhmä on valmis esittämään mitä vain genreä virsistä gangsta-rappiin”, lupaa Roope Salminen. Esiintyjinä näyttelijä-laulaja Roope Salminen sekä Antto Hinkkanen (näyttelijä, laulaja), Mikko Gee Saarinen (perkussiot) ja
Olli Äkräs (syntetisaattori).

Sopraano Olga Heikkilä, viulisti Kreeta-Juulia Heikkilä ja pianisti Suzana Bartal esiintyvät konsertissa Portrait of Szymanowski maanantaina 13.8. klo 18 Sigyn-salissa. Konsertin ohjelma piirtää puolalaisen Karol Szymanowskin musiikillisen muotokuvan. Säveltäjältä kuullaan Myytit viululle ja pianolle sekä Hafizin rakkauslaulut sopraanolle ja pianolle. Konsertin jälkipuoliskolla Bartal esittää Szymanowskin Kolme masurkkaa pianolle sekä Debussyn Preludit (2. Kirja). Debussyn kuolemasta on sata vuotta.

Akatemiatalossa barokkioopperaa, maailmankuulu dekkarikirjailija Donna Leon keskustelee yleisönsä kanssa Arkenissa

Il Pomo d’Oro on barokkiyhtye Venetsiasta, jonka vakituisia esiintymispaikkoja ovat Versailles’n Théâtre Royal, Lontoon Wigmore Hall, Theater an der Wien ja Théâtre des Champs-Elysées. Ennen Turkua ensemble vierailee mm. Hampurin Elbphilharmoniessa. Turun 200 vuotta täyttäneessä ja vastikään remontoidussa Akatemiatalossa kuullaan keskiviikkona 15.8. klo 18 kokonaisuus, johon kapellimestari Enrico Onofri ja sopraano Francesca Aspromonte ovat valinneet 1600-luvun hienoimpia oopperaprologeja, säveltäjäniminä mm. Monteverdi, Scarlatti, Cassini ja Cesti.

Venetsiaan sijoittuvat myös dekkarikirjailija Donna Leonin kuuluisat Brunetti-kirjat. Donna Leon on suuri barokkioopperan ystävä ja tukee Il Pomo d’Oro –ensemblea matkustaen myös orkesterin mukana kiertueilla. Turku on Leonille tuttu, sillä hän on vieraillut kaupungissa Turun musiikkijuhlien yhteydessä 2013 sekä Turun Kirjamessuilla. Nyt, kolmannella vierailullaan, maailmankuulu dekkarikirjailija Donna Leon keskustelee yleisönsä kanssa kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta tiistaina 14.8. klo 17 Arkenissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on englanniksi.

Päivi Lipponen esiintyy kirjastossa

140-vuotisjuhlavuottaan viettävä WSOY on julkaissut Päivi Lipposen esikoisromaanin Ihmisyyden vuoksi. Historiallinen romaani sijoittuu Suomen itsenäisyyden alkutaipaleisiin, vuoteen 1918. Torstaina 16.8. klo 17 Turun musiikkijuhlat järjestää kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä yleisöluennon, jossa Lipponen kertoo uunituoreesta kirjastaan pääkirjaston Studiossa. Tilaisuus on osa kirjaston Taiteiden yön ohjelmaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se kestää noin tunnin.

Filosofian tohtori Päivi Lipponen on tähän mennessä julkaissut yhteensä seitsemän tietokirjaa. Hän työskentelee toimittajana sekä historian ja yhteiskuntaopin opettajana aikuislukiossa. Lisäksi hän johtaa Päivi ja Paavo Lipposen rahastoa. Lipponen on tehnyt 20 vuoden uran kunta- ja valtakunnanpolitiikassa ja vuosina 2007-2015 hän toimi kansanedustajana.

Hyvinvointia musiikista ja yhteislaulutilaisuus

Näyttelijä Kati Urho ja sopraano Kaisa Takkula ja pianisti Anni Collan toteuttavat ”Aatoksen ja Klaaran humoristinen yhteislaulu- ja oopperashow’n” eli yhteislaulutilaisuuden Tuomiokirkkoseurakunnan juhlasalissa perjantaina 17.8. klo 18. Keväällä 2018 taiteilijat kiertävät Turun alueen palvelutaloja ”Pastorin suvivirsipäivämät” –kokonaisuudella. Lisätietoja tuottaja Liisa Mattila:

Varför Paris vi har ju Åbo? Ranskalaisia vieraita Turussa.

Festivaali huipentuu kahteen konserttikokonaisuuteen, joissa esiintyy ranskalaistaiteilijoita.

Patrick Poivre d’Arvor on legendaarinen ranskalaistoimittaja, kirjailija ja kulttuuripersoona, joka tunnetaan Ranskassa vain lempinimellä PPDA. Hän vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa pianisti Eliane Reyeksen kanssa konsertilla ”Valses poétiques” (”Runollisia valsseja”), jossa kuullaan rakkausteemasita ranskalaista runoutta ja Chopinin valsseja. Valses poétiques Turun linnassa maanantaina 20.8. klo 19 ja tiistaina 21.8. klo 19. Esiintyjinä Patrick Poivre d’Arvor, lukija ja Eliane Reyes, piano. Eliane Reyes on monipuolinen pianisti, joka esiintyy niin solistina kuin kamarimuusikkona (mm. pianisti Marta Argerichin kanssa).

Päätöskonsertissa keskiviikkona 22.8. klo 19 Sigyn-salissa kuullaan musiikkia kahdelle pianolle. Pianistit Hélène Mercier ja Louis Lortie ovat esiintyneet yhdessä opiskeluajoista asti ja heidän taiteellinen yhteisymmärryksensä on saumatonta. Konsertin ohjelma koostuu venäläisen ja ranskalaisen sävelkirjallisuuden helmistä ja vähemmän tunnetuista teoksista. Montrealissa syntynyt Mercier on jo vuosia asunut Pariisissa. Hän on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona mm. Kurt Masurin, Vladimir Spivakovin, Ivry Gitlitsin ja Brigitte Engererin kanssa. Samon Montrealista kotoisin oleva Louis Lortie esiintyy tällä kaudella mm. Lontoon Wigmore Hallissa ja solistina mm. Dallasin, Detroitin ja Shanghain orkestereiden kanssa. Mercier ja Lortie esiintyvät ja levyttävät säännöllisesti yhdessä.

Onnen tunnit Tuomiokirkossa

Turun Tuomiokirkossa järjestetään jälleen Onnen tunteja (kestoltaan noin 45 min).

Maanantaina 13.8. klo 13 sopraano Olga Heikkilä ja sellisti Tuomas Ylinen esittävät John Tavenerin, Eric Tanguyn ja George Crumbin musiikkia. Tiistaina 14.8. klo 13 viulisti Laura Kokko tulkitsee ja improvisoi (musiikkia Saariaholta, Talvitieltä ja von Biberiltä).

Konserttisarjat Taidemuseossa

Turun musiikkijuhlien mestarikurssioppilaat esiintyvät Turun taidemuseon Lounaskonserteissa tiistaista lauantaihin 14.-18.8. Suosituissa konserteissa kuullaan jälleen pianisti Antti Siiralan ja pianisti Niklas Pokin korkeatasoisten mestarikurssien oppilaita. Sisäänpääsy museolipulla.

Konsertteja Tuomiokirkossa

Tuomikirkon kesämusiikkisarjassa esiintyvät ke 15.8. klo 14 sellisti Jukka Perksalo ja ke 22.8. klo 14 urkuri Arttu Selonen. Tuomiokirkon iltamusiikissa esiintyvät ti 14.8. klo 20 urkuri Keith John ja ti 21.8. klo 20 urkuri Stefan Kagl. Konsertteihin on vapaa pääsy.

Lipunmyynti

Turun musiikkijuhlien lippuja myy Lippupiste.

Tilaa uutiskirje!

Uutiskirjeen tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa konserteista, kampanjoista ja muusta ajankohtaisesta.

11561